Endurance Kainuu - Logo valkoinen

Kainuu Endurance Experience – haasta itsesi kunnolla luonnon omalla areenalla, Kainuussa.

Vuokatin Vaellus:

Vuokatin Vaellus - Tapahtumainfo

Toimivat järjestelyt takaavat nautinnollisen vaelluspäivän

Vuokatin Vaelluksella on tarjolla luontoelämyksiä jokaiseen makuun sekä monipuoliset oheispalvelut ennen ja jälkeen tapahtuman.

Vuokatin Vaellus - Tapahtumainfo - Vaellusmatkat kuva

Vaellusmatkat

Vuokatin Vaellus kokoaa yhteen vaelluksen harrastajat

Monipuolinen Vuokatin Vaellus tarjoaa jokaiselle sopivia vaellushaasteita perinteisesti patikoiden, sauvojen kanssa vaeltaen tai Eino Leinon hengessä nautiskellen. Jo 1800-luvulla turistikohteeksi tulleella Vuokatinvaaralla ovat aikojen kuluessa vaeltaneet kuntoa tai inspiraatiota hakien monet menestyneet huippu-urheilijat ja kulttuurin merkkihenkilöt.

Vuokatin Vaelluksen lajeina ja matkoina ovat:
– 21 km vaellus
– 12 km vaellus
– Perhevaellus

Tapahtumakeskus

Tapahtuma­keskus keskellä Vuokattia

Vuokatin Vaelluksen tapahtumakeskus ja kisakanslia sijaitsevat Vuokatti Areenalla. Ilmoittaudu ennen vaellukselle lähtöä kisakansliassa. Tapahtumakeskus ja kisakanslia palvelevat lauantaina 14.9.2024 klo 7.00–17.00.

Reitit ja huolto

Vaihtelevat reitit, toimiva huolto ja kunnon vaelluseväät ovat vaelluspäivän perusta

Vuokatin Vaelluksen reittikartat voit ladata alta PDF-muodossa.

Tapahtumaa varten merkityistä reiteistä huolimatta reittikarttoihin kannattaa tutustua huolella.

12 km:n ja 21 km:n vaellusreitit ovat paikoitellen fyysisesti ja teknisesti haastavat. Niistä selviää kuitenkin hyvällä peruskunnolla, kun muistaa pitää vaellusvauhdin maltillisena. 21 km:n reitti kulkee kaikkiaan 13 vaaran ylitse, ja korkeimmilta niistä avautuvat upeat maisemat. Vaellus päättyy Vuokatti Areenalle.

Vuokatin Vaelluksen polut ovat paljon kuljettuja, leveitä ja monipuolista. Sekä 12 km:n että 21 km:n reiteille mahtuu pitkospuita ja portaita, kivikkoa ja kalliota, lyhyitä pätkiä metsäautotietä sekä viiden tähden polkua. Vaikka reitit ovat paikoin erittäin teknisiä, suurimmalta osin ne ovat kuitenkin hyvin kuljettavia. Vuokatin Vaelluksen reitit ovat ehdottomasti Vuokatin hienoimpia niin polun laadulta kuin maisemienkin puolesta.

Vuokatin Vaelluksen nousut ja laskut ovat paikoitellen erittäin jyrkkiä ja kivikkoisia, mikä voi tehdä matkasta välillä haasteellista. Varsinkin märällä kelillä ja väsyneillä jaloilla vaarojen rinteillä kannattaa olla varovainen. Korkeuseroiltaan ja kokonaisnousultaan reitit ovat vaativa ja tarjoavat varmasti itsensä voittamisen elämyksiä. Kova työ kuitenkin palkitaan henkeäsalpaavan komeilla näköaloilla, joita riittää lukuisten vaarojen päältä!

Vuokatin vaarajonon huippujen yli kulkeva Vuokatin Vaellus on osa pidempää, lähes tuhat kilometriä pitkää UKK-vaellusreittiä. UKK-reitti on valtakunnallinen vaellusreitti, joka on nimetty vuonna 1957 reitin kulkeneen presidentti Urho Kaleva Kekkosen mukaan. Reitin päätepisteet ovat etelässä Lieksan Kolilla ja pohjoisessa Savukosken Tulppiossa kulkien Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueella.

21 km vaellus

21 kilometrin Vuokatin Vaellus myötäilee UKK-reittiä ja kulkee yhteensä 13 suuren vaaran yli tarjoten vaeltajalle huikeita vaara-, metsä- ja järvimaisemia. Vaellusreitti on raskas ja kuuluu vaikeusasteeltaan vaikeaan luokkaan.

Reitti lähtee Teerivaaran vanhalta kyläkoululta, jonne linja-auto kuljettaa vaeltajat tapahtumakeskuksesta. Teerivaara koululta reitti kulkee Takkulan talon ohi ja ylittää metsäautotien. Tien jälkeen Parkuanvaarasta reitti jatkuu suuren avohakkuuaukean halki.

Martinvaaralta jatketaan tekolammen padon kautta noin puolen kilometrin ajaksi metsäautotielle. Tämän jälkeen polku erkanee metsätaipaleeksi. Satulavaaran ja Kekäleahon välillä on vanhoja peltoaukioita, jotka ovat osittain metsittyneet. Kekäleaholta jatketaan Isoahon vanhalle metsätorpalle ja sieltä kohti Ansavaaraa. Ansalammelta reitti jatkuu Tolhovaaran alareunaa noin kilometrin verran, ja noin viiden kilometrin vaelluksen jälkeen vastaan tulee Tolhovaaran huoltopiste, jossa tarjolla on vettä ja mehua. Tässä kohti vaeltaja voi valita joko helpomman vai vaikeamman reitin Rönkön laavulle.

Helpompi reitti jatkuu suoraan Rönkön huoltopisteelle. Vaikeampi reitti nousee Tolhovaaran päälle. 600 metrin karttamatkalla on nousua sata metriä. Reitti on rankka, mutta varsin kannattava upeiden maisemien takia. Vaaran päältä avautuu näkymä Jormasjärvelle ja osittain myös Nuasjärvelle. Vaaralta polku laskeutuu suoraviivaisesti rajaa pitkin Persevaaralle, jonka jyrkkä koillisrinne on luonnonsuojelualuetta. Persevaaralta matka kääntyy pohjoiseen jyrkkää rinnettä Rönkönvaaraan ja sieltä Rönkön huoltopisteelle. Kymmenen kilometrin vaelluksen jälkeen Rönkön huoltopisteellä on tarjolla vettä, mehua, suolakeksejä ja banaanilastuja. Rönkön laavulla on myös vessa.

Rönkön laavulta polku kulkee Joensuu-Kajaani-maantien ali, ja nousuvoittoinen taival alkaa Koljolanvaaraan. Koljolanvaaralla päästään taas asiaan, siis metsän suojaan ja kunnon polulle. Jyrkimpiä kalliopykäliä on helpotettu puuportailla. Kulkijalta vaaditaan kuitenkin ehjiä polvia ja nilkkoja, jotta päästään 300 metrin korkeuskäyrälle ja satumaiseen vanhaan ikimetsään.

Koljolanvaarasta polku suuntautuu 340 metrin korkeuteen Porttivaaraan, josta laskeudutaan pohjoispuolta taimikon läpi vanhan maatilan raunioille. Entisellä Porttimäen tilalla voi tutustua tilan asukkaiden August ja Hilma Tikkasen historiaan sekä pitää vessatauon. Raunioiden lähellä on myös vanha uunikivien louhintapaikka.

Porttivaarasta laskeudutaan notkoon ja noustaan Ilveskallion kautta Lehtovaaraan. Matkalla kuljetaan niin satumetsässä, talousmetsässä kuin latu-urallakin. 14,5 kilometrin vaelluksen jälkeen saavutaan Möykynlammelle. Möykynlammella on pienikokoinen mökki, vessa ja huoltopiste, jossa on tarjolla kahvia, teetä, mehua, pullaa, makkaraa ja voileipiä.

Möykynlammelta reitti etenee Möykynvaaraan ja Matovaaraan, jossa on Kettumäen kota ja vessa.

Kettumäeltä jatketaan Keimavaaran päälle ja sieltä polkua Pieneen Pöllyvaaraan. Vaikka Pieni Pöllyvaara kuuluu luonnonsuojelualueeseen, voit silti nähdä rinteeseen pystytetyn 323-metrisen radiomaston. Pöllyvaarasta reitti laskeutuu alas pienen lammen rantaan ja nousee sieltä jyrkkää ja kivikkoista polkua Vuokatinvaaran päälle. Nyt ollaan 326 metrin korkeudella merenpinnasta, ja vastaan tulee Vuokatinvaaran huoltopiste, jossa on tarjolla vettä, mehua, suklaata, banaanilastuja ja suolaa.

Reitin viimeinen kaksi kilometriä kulkee Vuokatinrinteiden läheisyydessä merkittyä reittiä, sekä tien vierustaa pitkin Vuokatti Areenalle.

12 km vaellus

12 kilometrin Vuokatin Vaellus Rönköstä Vuokattiin on haastava, mutta erittäin kaunis vaellusreitti. Vaellus kulkee Vuokatin vaarajonon kahdeksan vaaran ylitse upeissa maisemissa ja ikimetsien halki.

Vaellus lähtee Rönkön laavulta, jonne linja-auto kuljettaa vaeltajat tapahtumakeskuksesta. Rönkön laavulta polku kulkee Joensuu-Kajaani-maantien ali, ja nousuvoittoinen taival alkaa Koljolanvaaraan. Koljolanvaaralla päästään taas asiaan, siis metsän suojaan ja kunnon polulle. Jyrkimpiä kalliopykäliä on helpotettu puuportailla. Kulkijalta vaaditaan kuitenkin ehjiä polvia ja nilkkoja, jotta päästään 300 metrin korkeuskäyrälle ja satumaiseen vanhaan ikimetsään.

Koljolanvaarasta polku suuntautuu 340 metrin korkeuteen Porttivaaraan, josta laskeudutaan pohjoispuolta taimikon läpi vanhan maatilan raunioille. Entisellä Porttimäen tilalla voi tutustua tilan asukkaiden August ja Hilma Tikkasen historiaan sekä pitää vessatauon. Raunioiden lähellä on myös vanha uunikivien louhintapaikka.

Porttivaarasta laskeudutaan notkoon ja noustaan Ilveskallion kautta Lehtovaaraan. Matkalla kuljetaan niin satumetsässä, talousmetsässä kuin latu-urallakin. 4,5 kilometrin vaelluksen jälkeen saavutaan Möykynlammelle. Möykynlammella on pienikokoinen mökki, vessa ja huoltopiste, jossa on tarjolla kahvia, teetä, mehua, pullaa, makkaraa ja voileipiä.

Möykynlammelta reitti etenee Möykynvaaraan ja Matovaaraan, jossa on Kettumäen kota ja vessa. 

Kettumäeltä jatketaan Keimavaaran päälle ja sieltä polkua Pieneen Pöllyvaaraan. Vaikka Pieni Pöllyvaara kuuluu luonnonsuojelualueeseen, voit silti nähdä rinteeseen pystytetyn 323-metrisen radiomaston. Pöllyvaarasta reitti laskeutuu alas pienen lammen rantaan ja nousee sieltä puisia portaita pitkin Vuokatinvaaran päälle. Nyt ollaan 326 metrin korkeudella merenpinnasta, ja vastaan tulee Vuokatinvaaran huoltopiste, jossa on tarjolla vettä, mehua, suklaata, banaanilastuja ja suolaa.

Reitin viimeinen kaksi kilometriä kulkee Vuokatinrinteiden läheisyydessä merkittyä reittiä, sekä tien vierustaa pitkin Vuokatti Areenalle.

Vuokatin Vaelluksen huoltopisteet

Vuokatin Vaelluksen 21 km:n ja 12 km:n matkoissa päähuoltopiste sijaitsee Möykynlammella, jossa soi reipas harmonikkamusiikki, ja tarjolla on mm. liha- ja kasvismakkaraa, voileipiä ja kuumaa juotavaa. Muilla huoltopisteillä on tarjolla mm. mehua ja vettä.

 

RUOKAILU

Vuokatin Vaelluksen osallistujille kuuluu keittolounas. Ruokailu tapahtuu VuokattiSportin O’las- ravintolan kabinetissa klo 12:00- 18:00.

Keittolounas 

sis. leipä, salaattipöytä, jälkiruoka, vesi, mehu, kahvi ja tee.

Perhevaellus

Esteetön Perhevaellus Su 15.9.2024

Perhevaellus järjestetään sunnuntaina 15.9.2024 klo 10.00-14.00. 

Perhevaellus on kaikille avoin ja maksuton, eikä sinne tarvitse ilmoittautua erikseen. Perheet voivat lähteä vaeltamaan vapaasti oman aikataulunsa mukaan tapahtuman aikana.

Perhevaelluksen keskuksena toimii Vuokatinhovin alue (os. Vuokatinhovintie 15, 88610 Vuokatti). Lähtö on Vuokatin Hovin parkkipaikan läheisyydestä, ja lähtöpaikalle on selkeät opasteet. Lähtöpaikalle voi saapua Vuokatin urheiluopiston esteetöntä rantareittiä tai autotietä pitkin autolla tai kävellen/pyöräillen/pyörätuolilla. Ajoneuvot voi jättää Vuokatin Hovin parkkialueelle.

Perhevaelluksen päätteeksi osallistujat voivat syödä eväitä tai paistaa vaikka makkaraa Kammilla. Kammi on esteetön ja siellä on myös esteetön WC.

Perhevaelluksen reitti on avustettuna esteetön. Esteellisyys syntyy reitin korkeuseroista, epätasaisuudesta sekä reitin pintamateriaalista.

Aikataulu

Vaellus­viikonloppu täynnä ohjelmaa

Lauantai 14.9.2024
Klo 7.00 – Tapahtumakeskus aukeaa
Klo 8.00 – Linja-auto 21 km vaelluksen lähtöpaikalle
Klo 9.00 – Linja-auto 21 km ja 12 km vaellusten lähtöpaikoille
Klo 9.45 – Linja-auto 21 km ja 12 km vaellusten lähtöpaikoille
Klo 10.30 – Linja-auto 12 km, tähän kyytiin voit ottaa mukaan myös koiran.

Klo 12:00-18:00 – Keittolounas O’las ravintolan kabinetissa.
Klo 17.00 – Tapahtumakeskus sulkeutuu

Illan päälle Vaellustanssit Naapurinvaaran Huvikeskuksella

Sunnuntai 15.9.2024
Perhevaellus

Lähtöjen aikataulut lauantaina 14.9.2024

Vuokatti Areenan Olympiatulen edestä on linja-autokuljetus 12 km:n ja 21 km:n vaelluksen lähtöpaikoille. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä linja-autokuljetuksen lähtöaika, jolloin aiot lähteä reitille (kysytään ilmoittautumislomakkeessa). Linja-autokuljetukset lähtevät Vuokatti Areenalta Olympiatulen edestä.

Linja-autokyydityksien lähtöajat:

Lähtöaika
Klo 8.00 – Teerivaara (21 km:n vaelluksen lähtöpiste)
Klo 9.00 – Teerivaara (21 km:n vaelluksen lähtöpiste) ja Rönkkö (12 km:n vaelluksen lähtöpiste)
Klo 9.45 – Teerivaara (21 km:n vaelluksen lähtöpiste) ja Rönkkö (12 km:n vaelluksen lähtöpiste)
Klo 10.30 – Rönkkö (12 km:n vaelluksen lähtöpiste), mahdollisuus ottaa bussiin koira

Osallistujaohjeet

Sujuva tapahtuma saa hymyn huulille

Vuokatin Vaelluksen osallistujaohjeet TÄÄLLÄ.

Vaelluksella huomioitavaa

– Vaellukselle kannattaa varustautua hengittävällä ja tuulenpitävällä vaatetuksella sekä hyvillä ja tukevilla jalkineilla (vaelluskengät tai hyvät maastolenkkarit).
– Vaellusreitillä on oppaita, joilla on mukanaan ensiaputarvikkeita. Oppaan tuntee keltaisesta liivistä.
– Ilmoittaudu tapahtumakeskukseen ennen reitille lähtöä sekä maaliin tullessasi!

Perhevaelluksella huomioitavaa

– Sunnuntaina 15.9.2024 klo 10.00-14.00

– Perhevaellus on kaikille avoin ja maksuton, eikä tapahtumaan tarvitse ilmoittautua erikseen.
– Perheet voivat lähteä vaeltamaan vapaasti oman aikataulunsa mukaan tapahtuman aikana.
– Perhevaelluksen päätteeksi osallistujat voivat syödä eväitä tai paistaa makkaraa Kammilla. Kammi on esteetön ja siellä on myös esteetön WC.
– Perhevaelluksen reitti on avustettuna esteetön. Esteellisyys syntyy reitin korkeuseroista, epätasaisuudesta sekä reitin pintamateriaalista.

Parhaat palvelut

Viimeistele tapahtuma­elämyksesi Vuokatin Vaelluksen parhailla oheis­palveluilla!

Intersport Piipposen kisamyymälä

Intersport Piipposen kisamyymälästä löydät laadukkaat hiihtovälineet ja -asusteet sekä loppukauden kuumimmat tarjoukset. Myymälä palvelee Vuokatin hiihtotunnelilla (os. Vuokatinhovintie 2, Vuokatti):

Perjantaina 13.9.2024
Lauantaina 14.9.2024

Naapurinvaaran Vaellustanssit

Vaelluspäivän kruunaavat viralliset Vaellustanssit Naapurinvaaran Huvikeskuksella! Napikselle on linja-autokuljetukset Sotkamosta, Vuokatista ja Katinkullasta. Hinnat ja aikataulut löytyvät osoitteesta: www.napis.fi

Vastuullisuus

Vastuullisempia Endurance Kainuu -tapahtuma­elämyksiä

Pyrkimyksemme on tuottaa osallistujillemme vuosi vuodelta vastuullisempia tapahtumaelämyksiä. Tästä osoituksena meillä on Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Lisäksi tapahtumien tuotto käytetään muun toimintamme kautta liikunnan edistämiseen Kainuussa.

Tapahtuman takana

Missä tapahtuma, siellä Kainuun Liikunta

Kainuun Liikunta ry on aktiivinen tapahtumanjärjestäjä Kainuussa. Intohimomme ja päätehtävämme on ihmisten liikuttaminen monin eri tavoin.