Endurance Kainuu - Logo valkoinen

Kainuu Endurance Experience – haasta itsesi kunnolla luonnon omalla areenalla, Kainuussa.

Kainuun Urheilugaala:

Kainuun Urheilugaala - Palkitut

Muistele kuluneen urheiluvuoden sykähdyttävimpiä hetkiä

Vuonna 2023 menestyneet kainuulaiset urheilijat, valmentajat ja tukijoukot sekä kuntien liikuntateot palkittiin perjantaina 19.1.2024 Kainuun Urheilugaalassa.

Kainuun Urheilugaalassa palkitut

Kuluneen urheilu­vuoden sykähdyttävimpiä hetkiä

Vuonna 2023 menestyneet kainuulaiset urheilijat, valmentajat ja tukijoukot sekä kuntien liikuntateot palkitaan perjantaina 19.1.2024 Kainuun Urheilugaalassa.

Vuoden urheilija: Roope Korhonen

Vuoden urheilija on elävä legenda, joka voitti kaudella 2023 historiallisen 13. pesäpallon suomenmestaruuden. Tämä mies voitti myös pesäpallon halli-SM-kultaa 2023, ja hänet valittiin Itä-Länsi-ottelun parhaaksi pelaajaksi. Lisäksi hänellä oli kauden kultakypäräpelaajana eniten ykköspalkintoja. Hän nousi elokuussa 2023 kaikkien aikojen lyöjäkuninkaaksi miesten Superpesiksen runkosarjassa 1518 lyödyllä juoksulla. Lisäksi hän rikkoi ensimmäisenä pelaajana yhteensä 2000 lyötyä juoksua runkosarjassa ja pudotuspeleissä. Hän on nyt kaikkien aikojen ykkönen sekä runkosarjan että pudotuspelien lyödyissä juoksuissa. Lisäksi hän oli kauden lyöjäkuningas ja pudotuspelien arvokkain pelaaja, vuoden pesäpalloilija sekä vuoden jokeripelaaja.

Elämänura­palkinto: Antti Jokela

Elämänurapalkinto myönnetään ansioituneesta ja pitkäaikaisesta toiminnasta kainuulaisen urheilun ja liikuntakulttuurin eteen. Tänä vuonna elämänurapalkinnon sai henkilö, joka on harrastanut hiihtoa lapsesta saakka. Hänen urheilijauransa loppui 1980-luvun alussa, mutta toiminta liikunnan ja urheilun parissa on jatkunut tähän päivään saakka. Tämä henkilö on toiminut Kuhmo Ski ry:n puheenjohtajana 24 vuotta sekä nuorten urheilijoiden valmentajana ja innoittajana. Puheenjohtajakauden aikana seuran urheilijat saavuttivat useita Suomen mestaruuksia ja kansainvälistä menestystä: yhden maailmanmestaruuden ja yhden MM-pronssimitalin sekä olympiaedustuksia. Lisäksi tämän puheenjohtajan johdolla Kuhmossa järjestettiin SM-tason ampumahiihtokilpailuja ja tasokkaita kansallisia hiihtokilpailuja. Hän on ollut järjestämässä myös vuosittain Peurahiihtoa, Kuhmo juoksee – ja Kuhmo Hölkkää -tapahtumia, Kuhmo-maratonia sekä Ruskavaellusta. Seuratoiminnan lisäksi tämä puuhamies on toiminut Kainuun Hopeasomman piiripäällikkönä kymmenen vuotta, hiihtolajien teknisenä asiantuntijana 20 vuotta ja Hopeasomman loppukilpailujen kilpailunjohtajana Kuhmossa ja Vuokatissa. Kaiken tämän lisäksi hänellä on riittänyt voimia ja intoa myös yhteiskunnalliseen toimintaan, ja hän on toiminut Kuhmon kaupunginvaltuutettuna 12 vuotta ja sivistyslautakunnan jäsenenä kahdeksan vuotta.

Vuoden nuori urheilija: Marjaana Gardniya

Vuoden nuori urheilija on Kajaanin Juntan painija, joka saavutti Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskisoissa hopeaa alle 17-vuotiaiden tyttöjen 53 kilon sarjassa toukokuussa. Hän asteli molskille myös SM-kilpailuissa naisten sarjassa Kuortaneella toukokuussa sekä vapaapainin SM-kisoissa marraskuussa Pajulahdessa. Lisäksi tämä nuori nainen valittiin keväällä Suomen edustajaksi alle 17-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuihin Albanian Tiranaan ollen ensimmäinen Kajaanin Juntan painija, joka edusti Suomea EM-tasolla.

Vuoden valmentaja: Karri Hentilä

Vuoden valmentaja on henkilö, joka tekee valtavasti töitä kainuulaisen juniorijalkapalloilun eteen ja pitää yllä positiivista virettä lajin ympärillä koko maakunnassa. Hän tekee töitä oman seuransa nimiin kelloa tai viikonpäivää katsomatta ja on aina aidosti tukemassa muita seuratyöntekijöitä. Hän vannoo lasten ja nuorten monipuolisen liikunnan nimeen ja on aina valmis myös lajien välisen yhteistyön kehittämiseen. Tämä mies liikuttaa harrastamisen Suomen mallin kautta useita lapsia ja nuoria useammassa kunnassa. Hän on esimerkillinen ja myönteinen liikunnan edistäjä sekä kannustaja.

Vuoden joukkue: Sotkamon Jymyn Superpesisjoukkue

Vuoden joukkue sai kahden heikomman kauden jälkeen kultajunansa taas raiteilleen ja voitti historiansa 20:nnen pesäpallon Suomen mestaruuden syyskuussa 2023. Lisäksi joukkue vei pesäpallon hallimestaruuden maaliskuussa. Pitkällä aikavälillä tämä joukkue on pitänyt yllä Kainuun urheilumenestystä sekä edistänyt positiivista ja urheilullista Kainuu-kuvaa tuoden näin oman vahvan panoksensa myös Kainuun vetovoimaisuuden ja matkailun edistämiseen.

Vuoden urheiluseura: Hyrynsalmen Isku

Vuoden urheiluseura täytti vuonna 2023 huikeat sata vuotta. Seuran tehtäviin kuuluvat kaiken ikäisten ohjatun liikunnan mahdollistaminen ja kilpaurheilun tukeminen aina huipulle asti. Lisäksi tämä seura on aktiivisesti mukana olosuhteiden, kuten reittien ja liikuntapaikkojen kehittämistyössä. Tämän seuran alla toimivat hiihto-, jääkiekko- ja lentopallojaosto, ja seuralla on yhteisiä harjoituksia toisten seurojen kanssa ympäri Kainuuta. Menestyksekkään kilpaurheiluhistorian omaavassa seurassa toimintaan ovat tulleet vahvasti mukaan myös harrasteliikunnan eri muodot. Talvella lapsia liikuttaa seuran hiihtokoulu, ja viime keväänä seura kutsui kaikki mukaan kaiken kansan laturetkelle kansallisena hiihtopäivänä. Esimerkiksi maajoukkuehiihtäjä Vilma Nissinen edusti lapsuudessaan tätä seuraa.

Vuoden tapahtuma: KajaGym Cup

Vuoden tapahtuma järjestettiin marraskuun alussa Kajaanissa. Kyseessä on valtakunnallinen kaksipäiväinen kilpailu, joka kokosi Kajaanihallille yhteensä yli 600 voimistelijaa ympäri Suomen. Tapahtuman järjestelyt toteutettiin laadukkaasti urheilijat, vapaaehtoiset, katsojat sekä yhteistyökumppanit huomioiden. Tapahtuman toteutus palveli samalla seuran myöhemmin keväällä 2024 tulevien SM-kilpailujen järjestelyitä.

Vuoden seuratoimija: Eija Juntunen

Vuoden seuratoimija on nainen, jonka ansiosta Kuhmossa järjestettiin jälleen hienot olosuhteet Kainuun Rastiviikolle. Hän toimi Kainuun Rastiviikon 2023 kilpailujohtajana erittäin onnistuneesti. Jämäkkä ja päämäärätietoinen tapa toimia ovat tämän henkilön vahvuuksia. Hänen uskomattomalla verkostoitumiskyvyllänsä ja verkoston laajuudella sekä syvällisellä lajiosaamisella on mahdollista järjestää onnistuneita tapahtumia. Hän on työskennellyt pyyteettömästi kuhmolaisen ja kainuulaisten suunnistuksen edistämiseksi yli 40 vuoden ajan.

Vuoden taustavoima: Suomussalmen jäähalli Oy

Vuoden taustavoima -palkinnon sai liikuntapaikka, joka täytti vuonna 2023 pyöreät 30 vuotta. Kyseessä on halli, joka rakennettiin ja osin jopa rahoitettiin talkoovoimin, sillä tällaiselle liikuntapaikalle oli kova kysyntä ja se haluttiin saada pystyyn hinnalla millä hyvänsä. Vuosien saatossa halli on kokenut kovia, mutta sen romahtamisestakaan ei lannistuttu, vaan halli rakennettiin entistäkin ehommaksi pikavauhtia ennen seuraavan kauden alkua. Tämän kuntalaisille tärkeän liikuntapaikan käyttöaste on korkea, sillä siellä liikkuvat kaikki ikäluokat. Vuosien saatossa hallissa on harjoitellut muun muassa maailmanmestari Janne Pesonen. Pienen paikkakunnan suuresta hallista koko kunta voi olla ylpeä.

Kainuun kasvatti: Kerttu Karresmaa

Kainuun kasvatti -palkinto myönnettiin Kajaanissa kasvaneelle jalkapallomaalivahdille. Italian naisten pääsarjassa eli Serie A:ssa pelaava Sampdoria tarjosi tälle nuorelle naiselle sopimusta, ja hän muutti syyskuussa Bogliascon kaupunkiin, jossa hän nyt asuu, treenaa ja pelaa. Tämä nuori nainen on loistava esimerkki kainuulaisille nuorille urheilijanaluille siitä, miten Kainuusta voi ponnistaa yksilönä kansainvälisille kentille myös joukkuelajeista, joissa ei Kainuussa ole ylimpien sarjatasojen toimintaa.

Vuoden läpimurto: Heikki Huusko

Vuoden läpimurto -palkinnon sai moottoriurheilulle elävä kajaanilaiskasvatti, joka on ponnistanut rakettimaisesti parissa kaudessa yhdeksi Suomen jääspeedwayn kärkinimistä. Päättyneellä kaudella hän kävi kisaamassa Ruotsin kakkostasolla neljässä osakilpailussa, minkä jälkeen tuli kutsu korkeammalle tasolle. Alkaneella kaudella hän suuntaa Ruotsin pääsarjaan, jossa ajavat Euroopan nopeimmat kuljettajat. Länsinaapurin sarjaan lähteminen takaa hänelle aiempaa enemmän kilpailuja. Aiemmin tämä mies on harrastanut motocrossia, jäärata-ajoa sekä kisannut kesäisin vesiskoottereilla ja nyt hän työskentelee Tommi Mäkisen vetämässä Toyota Gazoo Racingin rallitallissa.

Liikkuva koulu -palkinto: Jormuan tarmokkaat Urheilijat

Liikkuva koulu -palkinto on valtakunnallisen Liikkuva koulu -ohjelman, Olympiakomitean ja liikunnan aluejärjestöjen yhdessä vuodesta 2018 lähtien jakama tunnustus onnistuneista malleista ja toimintakäytänteistä lasten liikkumisen edistämiseksi. Tänä vuonna tunnustuspalkinnon sai urheiluseura, joka on tarjonnut Harrastamisen Suomen mallissa Paltamossa harrastuksia jo useamman vuoden ja vuonna 2023 kokkikerhoa ja sporttikerhoa. Seura on järjestänyt aikaisempina vuosina jousiammuntaa ja sporttikerhoa sekä viime keväänä seura vastasi kunnan HOPPY-hankkeen avulla toteutetusta sporttileiristä hiihtolomalla yhteistyössä Paltamon Urheilijoiden kanssa. Leiriin sisältyi uintia ja ulkoilua sekä erilaisia liikunnallisia tuokioita, joten seura on mukautunut moniin lasten ja nuorten toiveisiin ja edistänyt erityisesti kontiomäkeläisten alakouluikäisten hyvinvointia.

Liikunnan yhdenvertaisuus -palkinto: Luonto kaikille Kainuu -hanke

Vuoden liikunnan yhdenvertaisuus -palkinto myönnettiin Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Suomen Paralympiakomiten yhteistyöhankkeelle, jossa on edistetty esteetöntä luotomatkailua huomioiden tavalliset liikkujat. Hankkeen aikana on tuettu matkailupalveluntarjoajia kehittämään Kainuun esteettömän luontomatkailun palveluja. Hankkeen myötä Kainuun esteettömät luontokohteet, niin kesä- kuin talvireitit sekä käynti- ja kalastuskohteet erikseen eriteltyinä löytyvät nyt omana kokonaisuutenaan Arctic Lakeland Kainuu -sivuston esteettömyys-kohdasta. Lisäksi sivuilta saa kattavasti tietoa apuvälineistä, esteettömistä majoituskohteista ja ravintoloista. Sivuston esteettömyysosiota kuvataan loistavana esteettömyystiedon mallina ja esimerkkinä kaikille matkailualan toimijoille.

Vuoden liikunnanopiskelija: Antti Helin

Vuoden liikunnanopiskelija -palkinto jaetaan Kajaanin ammattikorkeakoulun tai Kainuun ammattiopiston liikunta-alan opiskelijalle. Tällä kertaa palkinto myönnettiin Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijalle, josta huokuu opiskelijana vahva sisäinen motivaatio itsensä kehittämiseen ja aito halu kasvaa liikunta-alan ammattilaiseksi. Hän ottaa vastuuta omasta ja ryhmän oppimisesta, osaa yhdistää asioita kokonaisuuksiksi ja on kehittämismyönteinen. Hän on innostunut ja innostava, nauttii opiskelusta ja haastaa itseään sekä muita. Lisäksi hänellä on positiivinen ja tasapainoinen elämänasenne sekä erinomaiset vuorovaikutustaidot. Opintoihin liittyvissä työelämän yhteistyötehtävissä hän on osoittanut esimerkillistä omatoimisuutta, innovatiivisuutta ja kykyä kantaa ja jakaa vastuuta. Tämä palkinto ei ole ainoastaan tunnustus opintomenestyksestä tai asenteesta, vaan myös osoitus tinkimättömästä työstä ja omistautumisesta matkalla huippuosaajaksi. Tämä mies on toiminut esikuvana muille opiskelijoille näyttäen, miten ahkeruus, kurinalaisuus ja intohimo voivat yhdistyä menestykseen.

Vuoden sotilasurheilija: Remi Lindholm

Vuoden sotilasurheilija on Kainuun prikaatin palveluksessa oleva kersantti, joka menestyi erinomaisesti Sotilaiden MM-kilpailuissa Ruotsin Bodenissa, jossa hän voitti maailmanmestaruudet maastohiihdon 15 km vapaantyylin henkilökohtaisessa kilpailussa ja joukkuekilpailussa sekä pronssia maastohiihdon parisprintissä. Lisäksi hän voitti maastohiihdon SM-kilpailuissa suomenmestaruuden 15 km vapaantyylin kilpailussa ja sijoittui maastohiihdon maailmancupin osakilpailuissa parhaimmillaan kymmenenneksi Ruotsin Östersundin vapaantyylin 10 kilometrillä.

Vuoden lasten ja nuorten Tähtiseura -kannustepalkinto: Kajaanin Junni Hokki 68 ry

Suomen Olympiakomitea palkitsee vuosittain lasten ja nuorten urheiluseuroja Tähtiseura-laatupalkinnoilla, jotka lahjoittaa energiayhtiö Gasum. Palkinto pitää sisällään Vuoden valtakunnallisen lasten ja nuorten Tähtiseurapalkinnon sekä 14 alueellista kannustepalkintoa. Gasum haluaa olla mukana tukemassa Tähtiseura-toiminnan kautta lasten ja nuorten monipuolista liikkumista ja laadukasta seuratoimintaa. Alueemme lasten ja nuorten 1.000 euron Tähtiseura-kannustepalkinnolla palkittiin tänä vuonna seura, joka on matkalla lasten ja nuorten Tähtiseuraksi. Seuran monipuolinen liikunta- ja jääkiekkoharrastuksen mahdollistaminen sekä tarjolla oleva harraste- ja kilpailupolku luovat jatkumoa laadukkaalle ja toimivalle toiminnalle. Toiminnan tavoitteena on tarjota erinomainen liikuntaharrastus ja luoda perusta jatkuvalle liikunnalle läpi elämän. Tyttökiekko on saatu vakiinnutettua osaksi seuran toimintaa, ja seuran tavoitteena on kasvattaa tyttöjoukkueiden määrää ja saada tyttöjä lisää mukaan seuran toimintaan. Seurassa varmistetaan monipuolinen harrastaminen tarjoamalla mahdollisuudet osallistua lajiin pelaajana, valmentajana ja taustavaikuttajana.

Hyrynsalmen liikuntateko: Hyrynsalmen Isku/jääkiekkojaosto

Hyrynsalmen kunnan vuoden liikuntatekona palkittiin urheiluseuran jaosto, joka tekee vuosittain hienoa työtä edistääkseen luistelukentän ja kaukalon jäädytystä ja kunnossapitoa. Vuonna 2023 jaoston puuhahenkilöt saivat nopealla toiminnallaan jään luistelukuntoon heti sään salliessa, mikä mahdollisti kuntalaisten luisteluharrastuksen mahdollisimman pitkään. Hyrynsalmella luistelukenttä ja kaukalo ovat suuressa suosiossa lasten ja perheiden keskuudessa. Jaoston miesten jääkiekkoryhmä on myös aktiivinen ja liikuttaa kunnan aikuista väestöä useamman kerran viikossa.

Kajaanin liikuntateko: Lasten Hiihto Cup

Kajaanin kaupungin liikuntateko on maksuton tapahtumasarja, joka on järjestetty vuodesta 2011 lähtien, ja sen tavoitteena on saada mahdollisimman moni lapsi innostumaan ja kokemaan liikkumisen riemua talvisessa ympäristössä. Tämä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden nauttia kilpailemisesta ja omasta kehityksestään. Tapahtuman myötä hiihdon harrastus on kasvattanut suosiotaan Kajaanissa: tapahtumasarjassa on viime vuosina ollut noin 700–800 hiihtosuoritusta, ja viimeisten vuosien aikana mukaan on otettu myös aikuisten kuntohiihdot.

Kuhmon liikuntateko: Kuhmon uimahalli

Kuhmon vuoden liikuntatekona palkittiin vuonna 2023 40-vuotisjuhlavuottaan viettänyt liikuntapaikka. Tämän liikuntapaikan opetuksessa tehdään laadukasta työtä vuodesta toiseen. Sen osoittaa 6. luokan uimataitoprosentti, joka jälleen vuonna 2023 on valtakunnallista huippua: 93,6 %. Tämä matalan kynnyksen liikuntapaikka on kaikkien ikäryhmien käytössä, mikä kehittää ja ylläpitää tärkeää kansalaistaitoa. Vesiliikuntamahdollisuuksien lisäksi liikuntapaikka saunoineen tarjoaa yksinäisille ihmisille tilanteita sosiaaliseen vuorovaikutukseen tuoden näin myös mielen hyvinvointivaikutuksia. Vesiliikunta on tärkeä liikuntamuoto vielä silloinkin, kun liikkuminen on jo muuten haasteellista erilaisten toimintarajoitteiden vuoksi. Tämän liikuntapaikan käynnit kuuluvat useiden satojen kuhmolaisten säännölliseen arkirytmiin.

Puolangan liikuntateko: Hannu Karila

Puolangan vuoden liikuntatekona palkittiin luonnossa viihtyvä liikkuja, tunnollinen, luotettava ja sanansa mittainen, pitkän hermon omaava talkoolainen. Liikunta on tälle henkilölle hyvin tärkeää. Hän on toiminut talkoohommissa 1980-luvulta saakka ja on edelleen tärkeä lenkki Puolangan Ryhdille kilpailu- ja liikuntatapahtumien järjestämiseen sekä kunnan ulkoilureittien taukopaikkojen huoltamisessa.

Paltamon liikuntateko: Sykettä sydämeen -hanke

Paltamon liikuntatekopalkinnon sai hanke, joka on liikuttanut paltamolaisia vuosina 2022–2023. Kyseessä on Paltamon kunnan hanke, joka on saanut rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston myöntämänä liikunnallisen elämäntavan paikallisesta kehittämisavustuksista. Hanke on aktivoinut liikuntaan, ja sen toimintaa on kohdistettu erityisesti vähän liikkuviin kohderyhmiin ja perheliikuntaan. Hanke on tarjonnut monipuolisia liikuntakursseja, -kokeiluja ja -tapahtumia eri ikäryhmät huomioon ottaen. Hanke on järjestänyt muun muassa suosittuja kuntosalikursseja, fysioterapeutin luentoja ja perheliikuntaretkiä. Lisäksi yhteistyötä on tehty aktiivisesti eri toimijoiden kanssa. Paltamolaiset ovat antaneet tunnustusta hankkeen aktiiviselle ja energiselle liikunnanohjaajalle ja hankekoordinaattorille: hän on innostava henkilö, joka saa ihmiset mukaan liikkumaan.

Ristijärven liikuntateko: Mirva Kytömäki

Ristijärven kunnan liikuntateko myönnettiin henkilölle, joka on tuonut kunnan liikunnanohjaukseen ja terveyden edistämiseen uusia raikkaita tuulia. Hän on aloittanut esimerkiksi vauvauinnit, joihin tullaan myös naapurikunnista. Hän tekee sekä henkilökohtaista terveyden edistämistyötä ja -ohjausta että kunnan hyvinvoinnin edistämistyötä erinomaisesti. Hän on innostava ja kannustava liikunnanohjaaja, jonka ryhmissä viihtyvät kaikenikäiset kuntalaiset vauvasta vaariin. Lisäksi tämä henkilö hakeutui oma-aloitteisesti Ristijärven Pyryn kisaorganisaatioon ja otti kilpailutapahtumissa, kuten Koululiikuntaliiton mestaruushiihdoissa ja FIS:n Härkösten hiihdoissa kisakanslian vetovastuun, josta hän suoriutui kiitettävästi.

Sotkamon liikuntateko: Sotkamon seurakunnan nuoriso- ja varhaisnuorisotyö

Sotkamon vuoden liikuntatekona palkittiin toimija, joka on jo pitkään tukenut lasten ja nuorten fyysistä aktiivisuutta järjestämällä monipuolisia liikunnallisia kerhoja, retkiä ja leirejä. Liikkumismahdollisuudet ovat matalan kynnyksen toimintaa, mikä on mahdollistanut osallistumisen riippumatta taloudellisista resursseista tai liikuntataustasta. Toiminnan ansiosta liikunta on kaikkien lasten ja nuorten saavutettavissa edistäen siten laajasti terveyttä, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä Sotkamossa.

Suomussalmen liikuntateko: Maija Pasanen

Suomussalmen liikuntatekona palkittiin henkilö, joka tekee monipuolista ja arvokasta työtä suomussalmelaisten lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi. Tämä henkilö on mukana peräti kolmessa Suomussalmen Rastin eri jaostossa: yleisurheilu-, hiihto- ja suunnistusjaostoissa. Lisäksi hän toimii Suomussalmen Rastin hallituksessa. Tämän naisen ansiosta erityisesti suunnistus ja hiihto ovat nousseet Suomussalmella jälleen lasten suosioon, sillä hän on tehnyt lasten treeneistä mieluisia, matalan kynnyksen treenejä, joihin on riittänyt osallistujia kaikenikäisistä lapsista ja nuorista. Tämän henkilön treeneissä on aina mukavaa tekemistä kaiken tasoisille harrastajille, aloittelijoista kilpaurheilijoihin. Lasten ja nuorten liikunta on vähentynyt huolestuttavasti viime vuosina, joten tämän naisen kaltainen lasten liikuttaja on Suomussalmelle mittaamattoman arvokas.